A Nemzeti Összetartozás Napja...

"Percre se feledd, hogy testvéred
minden magyar, bárhol is éljen.
Összetartásban rejlik csak erő.
Más ember földjén nincs számodra hely.
Félvilágot is befuthatod,
más ember földjén testvértelen leszel,
s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot,
ha nemzetedről megfeledkezel!"

A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én elfogadta a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt, azt a törvényt, amely kimondja, hogy június negyedike, a trianoni békeszerződés aláírásának napja ezentúl minden évben a Nemzeti Összetartozás Napja lesz. A törvény kinyilvánítja, hogy a magyarok az államhatároktól függetlenül összetartoznak, a magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek.

Községünk a nemzeti összetartozás jegyében kinyilvánítja szándékát, hogy bár az 1920-as határok elválasztják egymástól a magyar nemzetrészeket, a határon túlra került magyarokkal szolidaritást vállalunk, s nem feledkezünk meg róluk. Ezért Keszeg Község Önkormányzata Trianon-emlékművet állíttatott, melynek felavatására és az Országzászló felszentelésére 2012. június 03-án került sor. Az Országzászlónkat -a régi hagyományt követve- félárbocon tartjuk, hogy itt is hirdesse a nemzet fájdalmát az elcsatolt területek miatt, együtt érezve az ott élőkkel.

A megemlékezés 13 órakor kezdődött ünnepi szentmisével, melyet Nagy Richárd felvidéki származású plébános atya celebrált. A szentmise után az iskola előtt felállított emlékműnél folytatódott a megemlékezés. Ünnepi beszédet mondott Csáki Ilona Kelenye (Felvidéki falu, főként magyar lakta település) polgármestere, Balla Mihály országgyűlési képviselő, és Majoros László Keszeg polgármestere. Az emlékmű leleplezése után Nagy Richárd plébános atya felszentelte az Emlékművet és az Országzászlót. Az Országzászló felvonása alatt a Székely himnusz hangzott fel. Ezután Majoros László polgármester úr köszöntötte és emléklapot adott át az elszakított területeken született, településünket otthonuknak választók részére. Emléklapok kiosztására került sor a díszvendégek és minden megjelent számára. Végül Sellyei Imre lelkipásztor is szólt néhány szót, majd feleségével közösen egy dalt énekeltek a szeretetről.

A továbbiakban a megemlékezők együtt a szabadtéri színpadhoz vonultak, útközben megálltak a Hősi Emlékműnél, ahol koszorúzásra került sor az I. és II. világháborúban elesett keszegi katonák tiszteletére, majd Nagy Richárd plébános atya imát mondott a lelki-üdvükért, ezután pedig a keszegi Népdalkör énekelt el két éneket az emlékükre. A menet tovább vonult a szabadtéri színpadhoz, ahol Tamás Gábor ismert erdélyi előadóművész előadásával zárult a Nemzeti Összetartozás Napjának eseménysorozata.

 

A cikkhez tartozó galéria itt: >>klikk<<