Huszár-Purgly kastély és környezete

Huszár-Purgly kastély

„A földszintes, T alakú, manzárdtetős középrizalittal készült barokk stílusú kastélyt építették. Főhomlokzata az utcavonallal párhuzamos, koronázópárkánnyal, arról lenyúló gyámokkal, a gyámok között levélfüzérekkel díszítve. A rizalit ablakai íves, a többi négyszöges záródású. A tetőzeten álló egykori copf vázák ma már hiányoznak. Kétoldalt copf kővázás kapuoszlopok és kovácsoltvas kapuszárnyak helyezkednek el. A régebbi épület helyiségei részben boltozottak, az udvari rész folyosóján kemence látható.” (Nógrád megye műemlékei)

Megjegyzés: Az újabb kutatások inkább azt igazolják, hogy a kastély az 1800-as évek elején épült, kései barokk stílusban.

További képek a kastélyról

Volt Huszár-Purgly kastély műemléki környezete

Két melléképülete az udvari szárnnyal párhuzamosan, a telek szélén épült. A keleti épületben irodák, szolgálati lakások és magtár volt, míg a kisebb, nyugati építményben óvoda működik.

Ma már erősen elpusztult parkjában egykor hatalmas fák, gondozott utak és virágház volt. A műemléki környezethez tartozik a római katolikus templom kertjében a Huszár család néhány sírköve. A kastélypark északi részében a II. világháborúban elesett orosz katonák temetőjét találjuk.

A falu 1803-ban állíttatta a ma is látható feszületet a templom elé, melynek szövege így szól: "Keszegh HeLységben Lakozók tslnáLtatták nyoLCzaDlk MáIusban." A kronosztikon, az évrejtés kedvelt forma volt abban az időben, s a kiemelt római számokból lehetett megfejteni az alapítás dátumát.

Magtár

A védett környezet határán, de azon kívül áll a műemlék magtár. Mint a kastély egykori gazdasági épülete, ez is a műemlék együttes részének tekinthető. A téglalap alaprajzú egyemeletes épületet a XVIII. században építették, s a Huszár család majorsági épületeihez tartozott. Bejárat a keleti oldalon nyílik, földszintjén és emeletén téglalap alakú, kőkeretes ablakai vannak. Falazat kőből készült, nyeregtetős. (Nógrád megye műemlékei)